top of page
Search

İş Dünyasına İlk Adım

Writer's picture: Seray Akkor KoçSeray Akkor Koç

Sabancı Üniversitesi ile yürütmüş olduğumuz İş Dünyasına İlk Adım Programı kapsamında Sabancı Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisi Murat Gürbüz ile çok keyifli iki hafta geçirdik. Murat'a bu kısa sürede yapmış olduğu sunum becerileri, müzakere teknikleri, iletişim yöntemleri ve liderlik konularında özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz. Staj sonrasında görüşleri aşağıdaki gibidir.


"Öncelikle bana bu staj fırsatını veren Seray Hanıma ve tüm Ayana Danışmanlık çalışma ekibine çok teşekkür ederim. Daha meslek lisans hayatımın çok başında olmama ve yaptığım stajın da iki haftalık gibi bir sürede gerçekleşmesine rağmen ciddi anlamda yüksek düzeyde verimlilikle sonuçlanmıştır. Bana verilen görevi layığıyla yaptıysam ne mutlu bana.


Bana verilen görev konusunda ise iki bölümden oluşuyor diyebiliriz. Excel programını kullanarak önce “Kişisel Davranış Modelleri”, “Durum Analizi” ve “Öğrenme Tarzı Analizi” gibi konular üzerinde Excel çalışması yapmıştım. İçerik konusunda derya deniz bilgilerin olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle Kişisel Davranış Modeli konusunda bilgilerden ve analitik testler üzerine çalıştım. İş birliği, iltifatkar, kaçınma uzlaşma ve rekabet diye 5 temel altında dallandırarak bir puanlama sistemi üzerinden gittik ve bunun çıkabilecek puana göre yorumunu da bize adeta bir kişisel karne görevi gördüğünü anladım. İnsanın önce bireyselliğine vurgu yaptık. Kendini algılama ve bunun üzerinden kişisel değerlendirme yapmayı detaylandırarak ruhsal ve fiziksel olarak bölümlere böldük. Nereye yatkınsın Güç odaklı, rol odaklı , kişi odaklı veya görev odaklı mısın bunların arasındaki ayrıma göz attık böylelikle kişiselliğin karakteristik özelliğiine göre “İyi bir yönetici mi?” yoksa “İyi bir takım oyunucusu mu?” onu arasında farkla göz atarken buradan yola çıkıp Liderlik kavramının üzerine yoğunlaştım burada en iyi rehberimiz “Liderlik Gelişim Anahtarıydı”. Organizasyon kültürünün nasıl olması gerektiğine sonuçta bizler bireysel canlılarız fakat bireysel olduğumuz kadar bir takımın parçası olmamız da hayatın vazgeçilmezidir. Bundan mütevellit “Kendi Motivasyon İhtiyacımızı Belirleme” ve bunu iş ortamına analizi üzerinde durduk ve böylelikle analitiksel testlerimizle aslında iş ortamında yada sosyal yaşantımızdaki davranışlarımızın karakteristik özelliklerimize nasıl yasıdığını görmüş olduk. Bizlere birçok Durum verilmiş ve bunlar üzerinden durum analizi yaptığımızda seçimlerimizin bizi çok net yansıttığının ve bunu bilerek kendi yaşantımızda da durumlara uzaktan bir gözle bakmamız gerektiğini görmüş olduk. Excel çalışmamızı sonlandırırken bunların bizim öğrenmemize nasıl bir etkisi olduğunu ve aslında bizim öğrenme tarzımızı analizi olduğunu da ifade edip stajın ikinci bölümü olan Sunum Kısmına geçtik.


İkinci kısımda yani Power Point yaparken büyük çoğunlukla fikir yapımızdan, düşünce modellerimizden, Sunum ve Yönlendirmeden ve bunun müzakereyle bağdaşması üzerinde durduk. Öncelikle Yenilikçi Düşünme Modeli bize derin bir rehberlik etti. Basamak basamak şeklinde incelediğimizde hedef belirlememizdeki önem problem çözme konusunda öncelikli olarak problemi nasıl belirlememiz gerektiği ve nerede başlanacağı üzerinde durduk. Üç farklı metot bize bu süreçte yardım etti: Balık Kılcığı, Zihin Haritası ve 3N kuralı bunları yaparken fikir haritası çıkarıp nereye konuşlanmamız gerektiğini analiz ettik. Buraya değinmişken çok beğendiğim bir söze alıntı yapmadan geçemeyeceğim “Çözümü bulmadıkları için değil, problemi görmediklerinden için başarısız olunur” demiş Cheresterton. Bu konu başlığı altında problem çözme üzerine çalışırken aslında yaratıcılığın ne kadar büyük bir kilit taşı görevi gördüğünü beynimiz aslında tembel olmasına rağmen yaratıcılıkla kalıplardan ayrılabileceğimizden ve kafa yapımızın algımız ve tecrübelerimizden oluştuğunu bunları harmanladığımız örnek bir karakter yaratabileceğimizin üzerinde durduk. Sonrasında Sunum ve Yönlendirme konu başlığı altına geçtik öncelikle burada uzunca bir süre dinlemenin önemini kavramamız gerekti yok saymakla empati kurarak dinlemek arasında siyahla beyaz gibi bir zıtlık olduğunu keşfettik. Göz teması, duruş, vücut sinyali, eller ve hareketlerimizinin nasıl bir etki yarattığını fark etmiş olduk. Sunumun sadece bir şey anlatıp bitmeyeceğini derinlemesine 4 basamaklı bir hazırlık süreci olduğunu anlamış olduk. Buradan da Müzakere konu başlığı altında İkna’nın ne kadar önemli ve nasıl yapılabileceğini güvenin nasıl önemli olduğu üzerinde yoğunlaşarak programımızın sonuna gelmiş olduk.


Sonuç olarak hayat boyu kafamda olacak ve hep içime yarayacak bilgilerle bu stajı bitirmiş bulunuyorum. Bana bunu sağlayan herkese tekrardan teşekkür ederim."

12 views0 comments

Recent Posts

See All

İş Dünyasına İlk Adım 2

Sabancı Üniversitesi ile yürütmüş olduğumuz İş Dünyasına İlk Adım Programı kapsamında Sabancı Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisi Ege...

Yeni Yıl

Yeni Yıl

Comments


Post: Blog2_Post
  • LinkedIn
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page